Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 29 decembrie 2013

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea a fost construita de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioara, realizata de zugravul Dobromir, a fost terminata in anul 1526, in timpul domniei lui Radu de la Afumati. Ea este pastrata fragmentar in Muzeul National de Artsa din Bucuresti. Reparată de cateva ori, biserica a fost restaurata (1875 - 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus si unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului. Construită din piatră fatuită si profilată, biserica are un plan triconc, inspirat din planimetria bisericii Vodita II, reluat ulterior si în alte constructii (mitropolia din Bucuresti, biserica fostei mănăstiri Cotroceni, manastirea Tismana etc.).
Mai multe aici
 Balada Monastirea Argesului spune că mesterul Manole si-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri sotia (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot cea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea.
Aici se presupune ca se afla mormantul Anei.

































Tot legenda dă o explicație si pentru fântâna mesterului Manole: când domnitorul a văzut această măreată constructie i-a întrebat pe cei zece mesteri dacă pot construi o mănăstire si mai frumoasă decat aceasta. Acestia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila constructie a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcati metterii să fie dărâmate ti astfel cei „zece metteri mari, calfe si zidari” au rămas blocati pe acoperits Ei si-au făcut aripi din sindrile si s-au aruncat de pe acoperisul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămati, dar toti au murit. În locul unde s-a prăbusit mesterul Manole a apărut un izvor - fântâna mesterului Manole. Aici se presupune ca se afla mormantul Anei.
Linking to InSPIREd  Sunday

7 comentarii:

  1. i love the hat like design at the tops. just lovely. so many fabulous details!! ( :

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte frumoasa, cum cativa ani am fost si eu ultima data. De fapt am vazut-o poate de vreo 5 ori, de fiecare data ramanand impresionata de splendoarea constructiei si a decoratiilor.

    Draga Ileana, iti doresc multa, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Amazing Architecture...wonderful photos...

    RăspundețiȘtergere
  4. The interior of Orthodox churches is usually quite opulent. Given the beauty of the exterior of this church, «Louis» expects that this church fits the rule.

    «Louis» posted a Lutheran church in the California Wine Country.

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)