Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

joi, 18 septembrie 2014

Manastirea Stelea


    Aşezământul mănăstiresc a fost fondat în a doua parte a sec. XVI de Stelea Spătarul . Prima relatare despre mănăstire datează din martie 1582, într-un document emis de Mihnea Turcitul. Deteriorată probabil de cutremurul din 1 febr. 1637, biserica a fost dărâmată. Din vechiul ansamblu se mai păstrează (restaurată de mai multe ori) casa egumenului, numită Casa Nifon, nume legat de patriarhul Nifon al II-lea al Constantinopolului care a fost şi prin Târgovişte. Actuala formă a bisericii mănăstirii Stelea se datorează epocii lui Matei Basarab. După luptele care au avut loc între Matei Basarab şi Vasile Lupu (domnul Moldovei care a atacat Ţara Românească) la Ojogeni pe Prahova cât şi la Merişori pe apa Ialomiţei (1639) se ajunge la pace printr-o legătură sfântă a zidirii bisericii Stelea din Târgovişte de Vasile Lupu şi a mănăstirii Sovejea din jud. Vrancea de Matei Basarab. Biserica Stelea a fost zidită în 1645 după planul vestitei biserici Trei Ierarhi din Iaşi, de aceiaşi meşteri şi cu aceleaşi materiale. S-a sfinţit cu hramulÎnvierea Domnului avut şi de biserica lui Stelea Spătarul, hram ce-l poartă şi azi. Vasile Lupu a ales locul fostei mănăstiri a lui Stelea Spătarul din motive de pietate filială.  Lângă faţada sudică a vechii biserici se află înhumat tatăl său Nicolae Coci vel agă (comandant de oşti), menţionat şi în pisania noului lăcaş scrisă în litere slavone, în mijloc având stema Moldovei, în care se spune: Acest sfânt lăcaş închinat hramului «Sfintei Învieri» este făcut de mine domnul Ţării Moldovei, în pomenirea tatălui meu Nicolae ce a decedat în acest oraş, în anul mântuirii 1 sept. 1645, când s-a şi sfinţit. În prezent mormântul tatălui lui Vasile Lupu se află în partea dreaptă a pronaosului.

Martor tacut la  sectacolul majoretelor.
     






Linking to: Good Fences and Skywatch Friday

10 comentarii:

  1. beautiful monastery. like the statue, too! thanks, ileana.

    RăspundețiȘtergere
  2. I love to read that old monasteries have been restored after devastation such as earthquakes and wars. How interesting to see cheerleaders in a monastery, though. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim pentru informatii!Desi am trecut poate de sute de ori pe langa ea,n-am intrat niciodata s-o vad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am fost o singura data, acum vreo 8 ani, cand se efectuau lucrari de restaurare. In rest o admir aproape zilnic din afara zidurilor. :)

      Ștergere
  4. This was interesting to read about. I like the Statue here and the stone wall.

    RăspundețiȘtergere
  5. That's an impressively high wall around the monastery.

    RăspundețiȘtergere
  6. Statue of a King- very regal. Love the colorful baton throwers.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hello Ileana, lovely images of the monastery. And the statue is cool too. The girls are putting on a great show.. Enjoy the rest of your day and weekend ahead!

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)