Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Biserica Izvorul Tamaduirii

Se afla pe str. Campulung , in partea de vest a orasului. Biserica este cunoscuta sub denumirea de Izvorul Tamaduirii de la Oborul Vechi,
De la  inceput a fost biserica de enorie destinata sa serveasca spiritual pe credinciosii ortodocsi „din afara zidurilor cetaii”, cat si pe toti cei care veneau de pretutindeni, la sfarsit de saptamana la targul oborului.
Biserica are trei hramuri: „Izvorul Tamaduirii”, „Sf.Haralambie” si „Sf. Spiridon”. Constructia bisericii a fost terminatã în anul 1832 martie 5, cu ajutorul substantial al meseriasilor de tot felul de atunci: „ cojocari, abagii,cizmari, plapumari, zidari, croitori si a celor care veneau de pretutindeni din tara cu marfa la Oborul Vechi.
 Biserica are forma de corabie, fiind construita din piatra, caramida si var cu dimensiuni: 19,4 x 6,8 m cu tinda, pronaos, naos si altar si este singura din Muntenia pictatã în întregime in exterior dupa modelul celor din nordul Moldovei. Biserica a fost restaurata pentru prima data la implinirea varstei de aproape 100 de ani, in  anul 1938 iar  în 1998 biserica a fost reconsolidata si pictura restaurata în întregime la initiativa preotilor slujitori Prof.Stoica Ion si Prof. Grigorescu Mihai.
Cat priveste pictura exterioara a bisericii, care face ca aceast monument sã fie unicat in Muntenia, trebuie mentionat faptul cã în afara de proorocii Vechiului Testament, de marii filosofi Socrate, Platon si Aristotel si de sibile(femei carora  li se atribuia, în antichitate, darul de a prezice viitorul, fiind inspirate de zei), se regasesc reprezentati aproape toti sfintii romani.
Sursa textului, fotografiile imi apartin.



 InSPIREd Sunday

6 comentarii:

  1. O Biserica foarte colorata! Orasul tau ma surprinde in mod placut cu fiecare postare de-a ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca descoperi Targovistea cu mine si ca iti place ce descoperi! :) Este un oras incarcat de istorie cu cladiri vechi interesante. Ciudat este ca si eu am inceput s-o descopar altfel de cand am inceput s-o privesc prin obiectivul aparatului de fotografiat!

      Ștergere
  2. Gloriously decorated as only the Orthodox churches are! :-)

    «Louis» posted First Congregational Church in Palo Alto, California near Stanford University and thanks you for your visit.

    RăspundețiȘtergere
  3. gorgeous!! what is not to love. i love it all. i guess you would call them "murals" on the sides. wow, just breathtaking. ( :

    RăspundețiȘtergere
  4. Amazing, that took some painting I can see

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)