Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 16 februarie 2014

Monumente istorice pe strada mea -Biserica Sfantul Nicolae Andronesti

   Dupa cum spuneam, pe strada mea sunt multe cladiri vechi, declarate monumente istorice. Printre acestea se afla si biserica Sfantul Nicolae Andronesti , monument arhitectural din secolul XVI. 
            Dupa cum o atesta inscriptia în limba slavona, care a dainuit până astazi, aflată în pronaos , lacasul a fost ridicat în anul 1527 , în timpul domnitorului Radu de la Afumati (1521-1529), nimeni altul decât ginerele lui Neagoe Basarab, casatorit cu Ruxandra, de catre marele vornic Manea Persanu .
          Din pacate, structura initială nu mai există astăzi, biserica fiind grav avariata în 1595, in timpul cunoscutului atac al trupelor lui Sinan Pasa asupra Targovistei. În aceasta perioada, cu toate distrigurile, Targovistea traia momentul sau de glorie, fiind eliberata de ostile lui Mihai Viteazul la 5-8 octombrie 1595 dupa o mare victorie.  Biserica Sfantul Nicolae Andronesti a trecut prin restaurari numeroase, astfel ca o mare parte a bisericii de secol XVI-lea s-a pierdut.     Ultima perioada de refaceri masive a venit mult mai tarziu, inaintea primei conflagratii mondiale, în 1912, cand i-a fost refacuta turla de pe naos (cu picturi purtand semnatura lui Vasile Blendea, 1885-1988 ).Mai multe amanunte gasiti aici




Linking to : InSPIREd Sunday,
Continuarea o gasiti aici 

6 comentarii:

  1. i love it in the snow ... what a neat design & shape. great addition this week, thank you for sharing. ( :

    RăspundețiȘtergere
  2. Orthodox church splendor! :-)
    «Louis» posted historic First Presbyterian, Napa, CA.

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-ar placea sa postezi si o fotografie nocturna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc . Nu prea merg noaptea prin oras singura! Cu prima ocazie voi reveni cu o fotografie!

      Ștergere
  4. v-am trimis cateva fotografii

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)