Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 12 ianuarie 2014

Tismana

Mănăstirea Tismana este cel mai vechi asezământ monahal din tara Românească, având un rol primordial în mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul orasului Tismana din judetul Gorj, la 36 de km de orasul Târgu-Jiu.
Construita intr-un peisaj fermecător, asemenea unui castel medieval cu bastioane la colturi, mănăstirea Tismana este asezată pe vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite si stâncoase, lângă gura întunecată a Pesterii Sfantului Nicodim si de sub ale cărei ziduri tisneste apa, rostogolindu-se în cascadă, cu o cădere de cca 40 m in raul Tismana. Celebrul călător – diaconul Paul de Alep, împreună cu Patriarhul Macarie al Antiohiei au vizitat mănăstirea Tismana în iulie 1657 si menționează în cartea sa, scrisă în limba arabă, „Note de călătorie”, printre altele: „…într-adevăr, ea nu mai are seamăn nici în această țară, nici în alta, prin frumusetea locului si a asezării, prin multimea apelor sale si întărirea pe care o are, ajutată si de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare.”
Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310-1406) – lui îi aparține alegerea arhitecturii si a decoratiunilor acesteia. Constructia din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu Negru Voievod (1377-1383) și fiii acestuia Dan I (1384- 1386) și Mircel cel Batran (1386-1418).















































 Linking to InSPIREd Sunday,

8 comentarii:

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)