Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 19 ianuarie 2014

MANASTIREA LAINICI

Din a doua jumătate a sec. al XVII-lea și începutul sec. al XVIII-lea încep să apară documente istorice ce fac referire la Mănăstirea Lainici. Schimnicul Atanasie vine de la Tismana la Lainici, în 1780.El adună de pe văile munților o obste de 30 de călugări. După moartea sa, între 1810 și 1817 o mână de boieri olteni refac schitul, de data aceasta din piatră, cu ziduri groase de până la 1 metru. Primele două biserici, nicodimiană si atanasiană, nu s-au mai păstrat, dar cea actuală a fost construită pe locul celorlalte.
În cronicile vremii, printre ctitori apare un nume: Stanca Măldărescu, dar care lipseste, în mod surprinzător, de pe pisania asezământului. În locul ei este gravat Kalistracta, evident numele de călugărie pe care l-a purtat, la sfârsitul vieții, vrednica boieroaică.
Mănăstirea Lainici a fost construită între anii 1812 și 1847 de boierii din regiune pe un deal care domina Valea Jiului. Ea adăpostește frumoase fresce interioare datând din 1860 si un iconostas compus din icoane în stil bizantin.
Trebuie remarcat faptul că majoritatea datărilor istorice referitoare la Mănăstirea Lainici s-au folosit de pisania de deasupra usi de la intraresi au luat, ca atare, anul 1817 .S-au făcut aceste afirmații deoarece nu s-au realizat cercetări istorice mai riguroase.
Prin urmare începutul mănăstirii Lainici nu este în anul 1817, cum menționează pisania actualei biserici, ci este mult mai vechi, biserica construindu-se pe alte fundatii mai vechi.
Gheorghe Blideanu, învățător din Bumbești-Jiu, face o istorie a schitului Lainici prin 1873 transmisă oral de către staretul Irodion la începuturile activitătii sale. O afirmatie foarte interesantă pe care o face este aceea că în Lainici exista o Biblie de-a lui Șerban Cantacuzino de la 1688, care a fost dăruită schitului cu semnătură, probabil în jurul anului 1690 de către însusi voievodul Constantin Brâncoveanu. Această afirmatie ar confirma traditia unei asezări mănăstiresti mai vechi de 1784, când se pomeneste de schimonahul Atanasie, ca atestare istorică, respectiv anii 1690 – 1700.
Sursa
Fotografiile imi apartin .( Donatie de la Cris, fiica mea :).Eu n-am ajuns pana acolo inca ) !
























































Vechimea Sfintei Manastiri Lainici se pierde în negura vremii necunoscându-se oficial si istoric începuturile sale. După traditie, în secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis în Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat într-o pestera langa manastirea Lainici.
Mai sus este grota unde se presupune ca a trait SF. Nicodim de la Tismana
Linking to InSPIREd Sunday

6 comentarii:

  1. wow, you really do get to see some of the most amazing & breathtaking churches. that is just gorgeous - inside & out. ( :

    RăspundețiȘtergere
  2. What awesome architecture. This is a beautiful church.

    RăspundețiȘtergere
  3. «Louis» marvels at the beauty of the Orthodox churches.

    «Louis» posted Grace Cathedral, San Francisco along with the musical odyssey of Thomas Tallis' Third Mode Theme from chant tone to hymn to fantasia.

    RăspundețiȘtergere
  4. It is very ornate and beautiful. Thank you for sharing these lovely pictures and story.

    RăspundețiȘtergere
  5. Love all the paintings and decoration.
    Liz

    RăspundețiȘtergere
  6. That is a nice church, love the painted interior

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)