Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 26 ianuarie 2014

InSpired Sunday - Manastirea Mraconia


Manastirea Mraconia se afla in comuna Duhova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.
Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii", dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.
Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu. Manastirea a avut o istorie agitata , fiind distrusa si reconstruita de mai multe ori, ultima data fiind distrusa in 1967, odata cu decizia comuniştilor de a construi hidrocentrala de la Portile de Fier I. Atunci  s-a emis un ordin de demolare a intregului asezamant.
După Revoluţie, Mitropolia Olteniei a avut iniţiativa reinfiinţării Manastirii Mraconia. În 1993 a fost pusa piatra de temelie a noii biserici. Lucrările au fost terminate în 1999-2000.












 Linking to: InSPIREd Sunday

3 comentarii:

  1. being on the edge like that - i am truly amazed it can with stand harsh weather & other such items - wow!! makes you wonder? is it windy when bad weather is going on? ( :

    RăspundețiȘtergere
  2. WOW! A chapel in a most unexpected location!

    «Louis» posted a Methodist Church dating from the 19th century in Half Moon Bay, California near the Pacific Ocean.

    RăspundețiȘtergere
  3. Such a beautiful monastery standing strong with faith.

    RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)