Fotografiile din acest blog sunt protejate conform legii 8 /1996 privind drepturile de autor. Preluarea e permisa doar cu acceptul proprietarului.

duminică, 8 decembrie 2013

Biserica Sfanta Vineri

Trec in fiecare zi , cand merg spre parc,   pe langa aceasta biserica aflata pe Aleea Coconilor  asa ca ma gandesc ca merita s-o cunoasteti si voi
 Aceasta este cea mai veche biserică rămasă în picioare din judeţul nostru, dar şi singurul monument cunoscut până în prezent în arhitectura Ţării Româneşti păstrat în formă primară până acum.
 Biserica “Sfânta Vineri” datează de la mijlocul secolului al XV-lea(1571) fiind  ctitorie a lui Vlad Călugărul şi a soţiei sale Smaranda .
La sfarsitul secolului al XVI-lea, o data cu marirea Curtii domnesti, zidul care imprejmuia biserica, a fost legat cu masivul zid de incinta al Curtii domneasti, fiind astfel inclusa in complexul acesteia.
In 1712 un incendiu a distrus biserica si o parte a Curtii domnesti. Reparatiile facute din porunca lui Constantin Brancoveanu au cuprins si lacasul.
Alte reparatii au fost intreprinse in 1731-1732, cand Serban Fusea a refacut si zugravit proscomidia, dupa cum rezulta dintr-o inscriptie purtand aceasta data. 
In 1803 biserica "Sf. Vineri devine metoh al manastirii Dealu si se fac transformari radicale. S-au facut unele modificari ale sistemului de boltire si s-au demolat zidurile interioare, pentru a mari spatiul. Laturile pridvorului s-au inchis si s-a practicat deschiderea unui gol de usa in partea de sud a naosului, unde se afla in prezent montat ancadramentul din 1517.
In anii 1850-1852 au fost realizate noi lucrari de reparatie si amplificare din initiativa paharnicului Nicolae Bratescu. (Sursa)Si pentru ca suntem pe Aleea Coconilor merita sa vedeti ce vad  eu si Maya  zilnc!


Ce credeti ca vede Maya? :)

Linking to Shadow Shot SundayInSPIRED Sunday,My sky

12 comentarii:

 1. Crezi că mă mai gândesc la Maya, când dau cu ochii de o aşa siluetă??? :)

  RăspundețiȘtergere
 2. i love the bell tower or is that considered a cupola? not sure of the proper wording. but it is just a beauty. so different. thank you for sharing with us at InSPIREd Sunday!! have a great weekend. ( :

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. This is a church from the 15th century(1571)
   Have a great week!

   Ștergere
 3. «Louis» would like to see this ancient church.

  He posted this church from the 19th century in the Victorian village of Ferndale, California.

  RăspundețiȘtergere
 4. this is a beautiful church, blends in with the autumn colours ;-)

  RăspundețiȘtergere
 5. Lovely to see such an old church still with us!

  RăspundețiȘtergere
 6. My you have long legs in the shadow shot. Tis a lovely old church, thanks for sharing.

  RăspundețiȘtergere
 7. Magnificent church! Thanks for sharing these wonderful photos.

  RăspundețiȘtergere
 8. Beautiful church, like the little nosy dog

  RăspundețiȘtergere
 9. Thank you all for your nice comments.

  RăspundețiȘtergere

Thank you so much for stopping by. I love my followers and visitors. Your comments make me happy! :)